אחד מטיפולי הפוריות הוא הזרעה מלאכותית. מדובר בהליך בו הזרע מוכנס לרחם, כדי להעלות את הסיכוי להריון ובמקרים הדורשים פתרון זה. ההכנה להליך, ביצוע הטיפול והתוצאות, הם חלק בלתי נפרד מהטיפול שניתן לקבל במרפאה שלנו
הזרעה תוך רחמית (IUI) היא אחת הדרכים שאמורות לסייע כאלה מתגלים קשיי פוריות. במהלך הליך מוחדר הזרע ישירות לתוך הרחם באמצעות צנתר. זאת במטרה לשפר את סיכויי ההפריה על ידי הגדלת מספר הזרעים הבריאים המגיעים לחצוצרות ומשם לביצית. התהליך מתקיים בזמן בימים בהם האישה היא הפורייה ביותר, ודורש הכנה ומעקב.
איך ניתן לדעת שהזרעה היא המענה הנכון עבורך?
בשלב הראשון נוודא כי אכן עבר זמן מספיק בו ניסית להיכנס להריון על ידי קיום יחסי מין בלתי מוגנים. לרוב מדובר בשנה שלמה, אלא אם גילך 35 ויותר, או שישנן בעיות בריאותיות. במידה וכן נבחן את ההיסטוריה הרפואית שלך ונערוך בדיקות מקיפות הכוללות בדיקות דם, אולטרסאונד ולעיתים בדיקות פולשניות מסוימות שמטרתן לוודא שחלל הרחם תקין ושהחצוצרות פתוחות. המידע שנאסוף, הכולל גם התייחסות לבדיקות גנטיות, יאפשר לנו לבחור בדרך הנכונה שיכולה לכלול הזרעה.
מתי הכי נכון לבצע הזרעה מלאכותית?
כדי להגביר את סיכויי ההצלחה מתבצעת ההזרעה במהלך הביוץ. לרוב, תתבקשי ליטול תרופות שנועדו לעודד את הביוץ, הדורשות מעקב ופיקוח באמצעות בדיקות דם ואולטרסאונד. כך נוכל לקבוע את המועד הטוב ביותר לביצוע ההליך.
ועכשיו מה עושים?
לאחר שהגדרנו את הימים במהלכם את אמורה לבייץ, נבקש מבן הזוג לספק זרע. כך גם אם מדובר בזרע מתורם. כעת נבצע ׳שטיפה׳ של הזרע, טכניקה ייעודית שמטרתה להשביח את הזרע ולהגדיל את הסיכויים שיפרה את הביצית.
מה כולל ההליך עצמו?
בשלב הזה נכין אותך להחדרת הזרע לרחם. מדובר בהליך שדומה מאוד לבדיקת פאפ ומתחיל כמו כל בדיקה גניקולוגית רגילה. לאחר שאת יושבת על כיסא הגניקולוג נכניס צינורית קטנה באמצעותה נכניס את הזרע שדגמנו לתוך הרחם שלך. מלבד אי נעימות שעלולה להיווצר וגם התכווצויות, בדרך כלל לא תחושי כאב כלשהו.
האם ההליך כולל תופעות לוואי?
ראשית חשוב להדגיש כי לאחר ההליך תוכלי לחזור לביתך ולהמשיך לפעילות היום יומית שלך. מבחינת תופעות לוואי, ייתכן דימום קל מאוד בלבד במשך עד יומיים לאחר ההליך.
ועכשיו מחכים…
שבועיים לאחר ההזרעה תעברי בדיקת הריון כדי לראות אם התעברת. מדובר בתקופה שיכולה להיות מורטת עצבים, במיוחד אם זו לא הפעם הראשונה ולכן חשוב שתזכי לסביבה תומכת וכך גם אם את מרגישה צורך במנוחה או בקיום פעילות אהובה.
במידה והתשובה חיובית ואת בהריון נתחיל במעקב שגרתי. אם התשובה של בדיקת ההריון שלילית, נתכונן למחזור טיפול חדש או שנשקול אפשרויות טיפול אחרות.
כמה פעמים עד שמתייאשים?
ישנם זוגות שבפעם הראשונה מצליחים להיכנס להריון ואחרים, עוברים מחזורי הזרעה מלאכותית שוב ושוב ללא השגת התוצאה הרצויה. חשוב שתדעי, כי ההחלטה על ביצוע הזרעה בכל פעם מחדש מבוססת על ההליך הקודם, ועל בדיקות מקיפות שנערוך לפני שנצא לדרך. אם נחליט שהזרעה מלאכותית היא לא השיטה המתאימה לך, נבדוק אלטרנטיבות טיפול אחרות כדוגמת הפריה חוץ גופית או תרומת ביצית.
מי זקוק.ה להליך?
הזרעה יכולה לשמש פתרון לאי פריון במקרים הבאים:
- כשספירת הזרע או התנועתיות נמוכות.
- כשלגבר ישנו פגם גנטי בזרע.
- מצב של אימפוטנציה.
- כשישנו אי פריון בלתי מוסבר.
- במידה והאישה סובלת מבעיות בצוואר הרחם.
- במידה וחלית בעבר באנדומטריוזיס.
- כשאחד מבני הזוג חולה במחלה גנטית או מולדת.
- כשיש צורך בתרומת זרע.
היתרונות והחסרונות של הזרעה
כמו בכל הליך רפואי, גם כשמדובר בהזרעה מלאכותית חשוב לשקול את כל הסיבות ׳למה כן׳ ו׳למה לא׳.
היתרונות של הזרעה מלאכותית
- מדובר בהליך קצר והרבה פחות פולשני מתהליכים אחרים.
- אין צורך בהרדמה.
- ההליך עצמו אינו כרוך בכאבים, מלבד אי נוחות מועטה והתכווצויות קלות.
- ניתן לשפר את איכות הזרע ו׳לנקות׳ אותו.
- שיעור ההצלחה יחסית גבוהים, בהשוואה לקיום יחסי מין רגילים.
החסרונות של הזרעה מלאכותית
- לא מדובר בפתרון עבור כל בעיות אי הפריון.
- יש צורך במעקב צמוד אחר הביוץ.
- נטילת תרופות הפריון עלולה להשפיע על מצב הרוח ולגרום לתופעות לוואי כדוגמת גלי חום, בחילות וכאבי ראש, רגישות בשדיים ואף להוביל להתפתחות ציסטות בשחלות.
- שיעור ההצלחה נמוכים ביחס להפריה חוץ גופית IVF.
כמה זה עולה?
הזרעה מלאכותית היא טיפול שכלול בסל הבריאות, כל עוד עונים בני הזוג על התנאים הבאים:
- אי פריון אצל אחד מבני הזוג.
- בעיה בתנועתיות או בספירת הזרע.
- אישה שחלתה באנדומטריוזיס.
שימי לב! לכל קופת חולים קריטריונים לגבי גיל הזכאות ומספר מחזורי הטיפול, וכך גם כשמדובר בפוליסה של חברות הביטוח. ייתכנו עלויות נוספות במידה ותידרשנה פעולות נוספות כדוגמת השבחת הזרע, וגם כאשר מדובר במרפאה פרטית.