בשנת 2022 גילן הממוצע של נשים בלידה בישראל עלה ל-30.7, כשנה ושמונה חודשים גבוה יותר מהגיל הממוצע בשנת .2000 האפשרות ללדת בגילים מאוחרים יותר כרוכה גם בסיבוכים שחשוב שקיבלו מענה במסגרת מעקב רפואי ובדיקות מותאמות לאישה, למצבה הרפואי ולהתפתחות ההריון
הריון מאוחר מלווה בסיכון לסיבוכים חמורים כדוגמת רעלת הריון, היפרדות שליה ומצבים נוספים המחייבים מעקב הרבה יותר קפדני וצמוד של רופא.ת הנשים. מצד אחד אין צורך להיות בחשש תמידי כשנמצאים בהריון בגילים מבוגרים כי רוב הנשים הבריאות שנכנסות להריון בגילים אלו זוכות להריון תקין וללדת תינוקות בריאים. יחד עם זאת, חשוב להיות מודעים לכל סימני האזהרה שיכולים להעיד על בעיה שדורשת טיפול.
מה נחשב כהריון בגיל מאוחר?
הריון מסוג זה מכונה כך כאשר האישה ההריונית בת 35 ומעלה בזמן הלידה, מה שמכונה בשפת אנשי המקצוע כ״גיל אמהי מתקדם״. כינויו של הריון מאוחר, הידוע גם כ״הריון גיריאטרי״, מבוסס על ירידה גדולה ביותר בפוריות שמתרחשת באמצע שנות ה-30 של האישה. זה אומר שאיכות וכמות הביציות בשחלות יורדות. מכיוון שכל אישה נולדת עם מספר מוגדר של ביציות שמשתחררות בכל מחזור חודשי מחדש, כמותן עם השנים הולכת ופוחתת וכך גם הסיכוי להיכנס להריון. ככל שמתבגרים הביציות נוטות לסבול יותר ויותר מהפרעות כרומוזומים, וכך גם הסיכון למומים מולדים עולה.
הסיכונים לעומת זאת עולים בהתאמה ובאופן משמעותי.
מתי עלולים להופיע סיבוכים כשמדובר בהריון בגיל מאוחר?
בעיות עלולות להופיע בכל גיל, ללא קשר לגילים מאוחרים. יחד עם זאת, בגילי 35 ומעלה, הסיכון לסיבוכים עולה עם דגש על המצבים הבאים:
- לחץ דם גבוה.
- רעלת הריון.
- סוכרת הריונית.
- צורך בניתוח קיסרי.
- הפלה.
- לידה מוקדמת.
- משקל לידה נמוך של העובר.
- תסמונת דאון אצל העובר.
- מומים מולדים אצל העובר.
- לידת עובר מת.
אחת ההשלכות של הריון בגיל מאוחר היא הריון מרובה עוברים. זאת כתוצאה משינויים הורמונליים האופייניים לאישה ככל שהיא מתבגרת, שמעלים את הסבירות שגופה ישחרר יותר מביצית אחת בכל מחזור.
דגלים אדומים המחייבים התייחסות
סימני האזהרה העיקריים אליהם חשוב לשים לב בהריון מאוחר שיש ויכולים להעיד על בעיה הם:
- דימום נרתיקי.
- עלייה משמעותית בהפרשות מהנרתיק.
- כאב ראש חזק שאינו חולף.
- צמרמורות.
- חום.
- סחרחורות.
- טשטוש ראייה.
- נפיחות בפנים או בידיים.
- הקאות ו/או בחילות.
- כאבים או התכווצויות בבטן התחתונה.
- כאבי גב חזקים.
- כאב או צריבה בעת מתן שתן או ירידה בתפוקת השתן.
- דליפת מי שפיר.
האם יש צורך בבדיקות ייעודיות במהלך הריון בגיל מאוחר?
בגלל הסיכונים שתוארו המיוחסים גם לגיל האישה, חשוב לבצע בדיקות מסוימות. זאת במסגרת המעקב הקפדני והצמוד עליו דיברנו קודם לכן, החל מגיל 35.
הבדיקות המומלצות הן בדיקות גנטיות, אם אפשר עוד לפני ההריון, שיכולות לזהות היתכנות לנשאות של מחלות שעלולות להתפתח אצל העובר. זאת בנוסף לבדיקת מי שפיר שנועדה גם היא לאתר מחלות גנטיות ומומים בעובר, וסקירת מערכות – והכוונה לסקירה ראשונה, מאוחרת ושלישית שמאפשרות בחינה קפדנית של מערכות העובר המתפתחות עם הזמן.
בנוסף, חשוב שתקפידי במיוחד על אורח חיים נכון הכולל תזונה בריאה, קיום פעילות גופנית המאושרת על ידי רופא.ת הנשים שלך והימנעות מעישון וצריכת אלכוהול. נסי גם לנוח, להירגע וליהנות מפעילויות שעושות לך טוב.
במידה ואת נוטלת תרופות, חשוב שתבחרי, גם כן התייעצות עם רופא.ת הנשים, בתרופות הנכונות לך שלא עלולות לפגוע בעובר. כך גם חשוב להימנע משהות בסביבה רוויה בכימיקליים, זיהום ורעלנים.
במידה ואת בהריון וגילך 35 ומעלה כיום או במועד הלידה הצפוי, חשוב שתפני לייעוץ רפואי. זאת במטרה להתוות לך את הדרך שתאפשר מעקב נכון ותאפשר הריון תקין ולידה בריאה.