הפריה חוץ גופית (IVF)היא סדרה מורכבת של הליכים שמטרתם להשיג הריון בעקבות אי פריון. זאת בנוסף למצבים בהם יש חשש להעביר מחלות גנטיות לעובר, או כשגיל האישה 40 ומעלה. מדובר בטיפולי פוריות שנחשבים ליעילים וכוללים שימוש בביצית, בזרע ובטכנולוגיית המסייעות להצלחת התהליך הרפואי, כולל עידוד המפגש בין השניים והצלחתו לכדי הפריה, השתרשות העובר ברחם והתפתחות הריון תקין ובריא.
מספר גדול של אנשים מושפעים מאי פוריות במהלך חייהם, כ- 17.5% מהאוכלוסייה הבוגרת. כך על פי דוח שפרסם ארגון הבריאות העולמי (WHO) בשנת 2023. זה אומר שכ- 1 מכל 6 אנשים ברחבי העולם חווה אי פריון, דבר שמדגיש כמה חשוב להנגיש ולייעל את טיפולי פוריות במחירים סבירים ואיכותיים.
ארגון הבריאות העולמי מגדיר אי פריון כבעיה של מערכת הרבייה הגברית או הנשית שמובילה לקושי בהשגת הריון לאחר 12 חודשים או יותר של יחסי מין לא מוגנים. מעל גיל 35 מדובר בחצי שנה של ניסיונות. מצב זה עלול לגרום למצוקה כלכלית ולהשפיע על הרווחה הנפשית והחברתית של מי שעובר.ת תהליכים אלה.
הרגע הזה, בו האישה ו/או הגבר יושבים מול הרופא.ה ושומעים את המילה ׳טיפולי פוריות׳ יכול לזעזע ולגרום לתחושה של חוסר אונים. לעומת הסביבה החברתית ואולי גם בני ובנות משפחה שברגע אחד נכנסים להריון, ישר עולה השאלה: ״מה לא בסדר אצלי? אצלנו?״. אז, מתחילה רכבת הרים רגשית ומסע פיזי שכולל גם הרבה אי ודאות וחששות. כדי לעשות סדר בבלגאן, החלטתי לאסוף ולהנגיש את כל המידע, דבר שיסייע לך ללמוד ולהכין את עצמך לכל שלב בדרך.
מתי מגיע הרגע בו חשוב לשקול הפריה חוץ גופית?
כאשר הסיכוי להריון עם באמצעות הזרעה מלאכותית (IUI) נמוך, במיוחד אם נעשו כמה מחזורי טיפוך שלא הובילו להריון. זאת בנוסף לנשים הסובלות מהידבקויות, חסימה או פגיעה בחצוצרה ו/או בשחלות, ירידה ברזרבה השחלתית, גיל מבוגר ואנדומטריוזיס. כך גם אם יש צורך בתהליך של פונדקאות, בו מושתל העובר (עם הביצית של האמא לעתיד והאב לעתיד) בגופה של אישה אחרת שנושאת את ההריון.
את ההחלטה האם להתחיל בטיפולי פוריות, והאם כדאי להתחיל עם כמה מחזורים של הזרעה מלאכותית או ישירות עם טיפול הפריה חוץ גופית, נקבל יחד בפגישה שתכלול סקירה רפואית, בדיקת מצב בריאותך ובדיקות נוספות הכוללות כדוגמת דם ואולטרסאונד. בנוסף נתייחס לאורך התקופה במהלכה ניסית להיכנס להריון, לגילך ולאורח חייך. במקרים מסוימים נערוך בדיקות משלימות, הדמיה או פולשניות, שיאפשרו לנו קבלת תמונה מלאה ויצירת תשתית לבניית תוכנית טיפולית.
מאיפה מתחילים? ומה כוללים כל השלבים שבדרך?
תהליך של הפריה חוץ גופית כולל שאיבת ביציות בוגרות מהשחלות והפרייתן על ידי זרע במעבדה. את העוברים שהצליחו להבשיל נחזיר לרחם, תוך מתן תמיכה תרופתית כדי שאחד מהם (לעיתים גם יותר) ישתרש בדופן הרחם. מחזור שלם אחד של טיפול IVF אורך כ2-3 שבועות שבסופם נשאף שההריון יתפתח וימשיך ללידה בריאה ותקינה.
שלב ראשון – קביעת פרוטוקול, רגע לאחר קבלת ההחלטה
כדי להתאים לך את הטיפול, ועל בסיס האבחון וכלל הבדיקות שערכנו, כולל השיחה והתשאול שנערוך, נצא לדרך עם קביעת פרוטוקול טיפול קצר או ארוך.
שלב שני – יצירת גירוי יתר שחלתי (COH)
בשלב הבא ננסה לייצר באמצעות מתן תרופות הורמונליות כמה שיותר זקיקים (לעומת המצב הטבעי בו מבשילה ביצית אחת לתוך זקיק אחד בכל חודש בתהליך הביוץ), שהם המעטפת בתוכה עתידות להתפתח הביציות. התרופות מוחדרות לגופך על ידי מתן זריקות של גונדוטרופינים מדי יום, באופן עצמאי, בקופת החולים או אצלנו במרפאה. כך כאמור ננסה להגדיל את כמות הזקיקים בכל מחזור טיפול ואת הסיכויים להשיג הריון.
עד שנחליט לעבור לשלב הבא, תעברי מדי כיומיים בדיקות דם ואולטרסאונד שיאפשרו מעקב אחר התפתחות הזקיקים. כאשר אותם זקיקים יגיעו לגודל המתאים והרצוי, דבר שמעיד על הבשלת הביציות שבתוכם, נעבור לשלב הבא.
שלב שלישי – שאיבת הביציות
הליך זה, שברוב המקרים אורך כ-20 דקות עד חצי שעה, נעשה בהרדמה מלאה. זאת כדי שלא תחווי כאב או אי נוחות. שאיבת זקיקי השחלות מתבצעת בחדר ניתוח באמצעות מחט, ובהנחיית אולטרסאונד. הביציות מוכנסות לאינקובטור עד לשלב ההחזרה.
שלב רביעי – לקיחת זרע והשבחתו, במידת הצורך
במקביל לשאיבת הביציות, יתבקש בן הזוג לתת זרע שעתיד להפרות את הביצית. במידה ומדובר בתרומת זרע, נכין אותה בשלב זה. במצבים מסוימים הדורשים זאת, והכוונה לבעיה בספירת הזרע, בתנועתיות וכדומה, נבצע השבחת הזרע, דבר שיכול להשפיע על איכותו ויגדיל גם הוא את הסיכויים שתיכנסי להריון.
שלב חמישי – הפריה
כעת ניצור מפגש מלאכותי בתנאי מעבדה, בו יפגשו הביצית והזרע במטרה שיתפתחו לעובר תקין. לאחר כ-5 ימים נבדוק את העוברים שיתפתחו, ונחזיר לכל היותר שניים על פי קריטריונים שיקבעו את איכותם. כאן הכוונה אינה לעוברים יפים או חכמים, אלא לבחירת עוברים שמוערכים ומצולמים על ידי האמבריולוג, שמראים קצב ההתפתחות ועומדים בקריטריונים נוספים המעידים על תקינותם ועל יכולתם להתפתח לכדי הריון.
שלב שישי – החזרת העוברים
כאשר העוברים מגיעים למצב בו הם כוללים 4-8 תאים, ברוב המקרים לאחר יומיים עד 5 ימים, הם נקראים בלסטוציסטים. בשלב זה, ניתן להחזירם לרחם, תהליך שנעשה ללא הרדמה במהלכו נחדיר צינור רך וגמיש (קטטר) לרחם דרך צוואר הרחם ובהנחיית אולטרסאונד, כדי להזריק את העובר או העוברים לתוך הרחם.
ועכשיו מחכים…
ברוב המקרים לאחר החזרת העובר או העוברים, ניתן להמשיך עם שגרת יומך, כולל כל הפעילויות אותן את נוהגת לעשות. יחד עם זאת, מומלץ שלא לשאת משאות כבדים ולהימנע מקיום יחסי מין, עד לקבלת תוצאות בדיקת ההריון.
כשבועיים לאחר מכן תתבקשי לבצע בדיקת דם להריון. במידה ואת אכן בהריון נאמר ׳מזל טוב׳ ונמשיך במעקב אחר התפתחות הבטא. במידה ולא, ניתן לגופך להתאושש ונעבור למחזור הטיפול הבא.
זכרי כי ייתכן שתיכנסי להריון בטיפול ההפריה הראשון, וייתכן גם שלא. מדובר בהליך שעלול להיות מאתגר פיזית ונפשית, ולכך יש להיערך, עם דגש על יצירת סביבה תומכת, מכילה ומבינה.
שיעורי ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ גופית
מומחים טוענים כי במידת הצורך, הפריה חוץ גופית משמשים כטיפול הפוריות המוצלח ביותר עבור רוב המטפלות. יש הטוענים כי הגיל הוא הגורם העיקרי שמשפיע על שיעור הצלחת הטיפול, כך שלנשים מתחת לגיל 35 יש סיכוי של 50% ללדת תינוק במחזור הראשון. החל מהמחזור השני של IVF ואילך, עדיין ישנם סיכויים טובים מאוד להיכנס להריון. יחד עם זאת, חשוב ליזכור כי הפריה חוץ גופית אינה מסייעת ביצירת ביציות חדשות. זאת משום שכמות הביציות איתה נולדת אישה היא זו שתלווה אותה לאורך כל חייה, ואף תפחת ככל שהיא מתבגרת.
כמה עוברים מומלץ ואפשר להחזיר בכל מחזור טיפול של IVF?
ישנן נשים המבקשות להחזיר כמה עוברים, במטרה להגדיל את סיכויי ההתעברות במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית. כדי למנוע מצב בו החזרת יותר משני עוברים יוביל להריונות של שלושה, ארבע ויותר עוברים שיכולים לסכן את התינוקות ואת האישה, מגביל משרד הבריאות את מספר העוברים המחוזרים לרחם בכל מחזור טיפול במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית. ההמלצה היא 3 עוברים לכל היותר, וגם אז על האישה לחתום על טופס שהיא יודעת כי 3 העוברים המוחזרים יכולים להסתיים בהריון תאומים או שלישייה.
מקור>>https://www.who.int/news/item/04-04-2023-1-in-
6-people-globally-affected-by-infertility
מקור>>https://www.arcfertility.com/ivf-what-is-it-and-when-should-it-be-considered/
מקור>>https://www.gov.il/he/pages/mr33-1998